Medlem i fokus – Marlene Esbjörnsdotter Midtvedt

Marlene Esbjörnsdotter Midtvedt har genomgått ett antal vårdutbildningar som lett till en karriär av att starta flera vårdenheter och brinner för digitalisering, miljö, arbetsmiljö, HBTQI-frågor och jämställdhet. 

Marlene har vunnit priser för sitt ledarskap och föreläst runt om i landet kring nya arbetssätt i primärvården. Blev finalist i framtidens ledare 2019.

För närvarande är Marlene Styrelseledamot i en ideell förening med en omsättning på 150 miljoner och 200 anställda. Marlene är en av de ansvariga i styrelsen att ändra bolagsform på denna till en stiftelse som äger ett AB.

Vad gör styrelsearbete så intressant?
Att få leda en verksamhet framåt.
Att bygga nytt och utveckla.

Vilka styrelseuppdrag är intressanta för dig?
Verksamheter som gör världen till en bättre plats. Gärna drivande inom miljöfrågor, digitalisering, hälsa m.m.
Digitaliseringsprocesser​, organisationsutveckling​, förändringsledning inkl. uppstart och nedsläckning av verksamheter​, föredragsarbete.

Vilka förändringar har du sett ske i styrelserummet senaste 10 åren?
Fler kvinnor i styrelserummen. Jag saknar dock övrig mångfald. Att sikta på 50/50 i styrelserummet.

Hur ser du på ordföranderollen?
Det är en roll med stort ansvar. Att ha gått utbildning i rollen är helt klart att rekommendera innan man tar sig an uppdraget.

Vad innebär mångfald för dig?
Att alla människor är lika värda. Att alla är olika och i en bra sammansatt styrelse så har alla olika infallsvinklar på utvecklingen och de problem man står inför. Först då kan man få styrelsearbetet att bli så kreativt och utvecklande som möjligt.

Dina styrelseråd i kristider:
Sitt lugnt. Endera rid ut stormen eller satsa er ur krisen. Var tryggheten för företaget. Visa att vi kommer ur detta också. Se långsiktigt.

Kort om Marlene:
Arbetat som vårdbiträde, utbildad undersköterska, sjuksköterska, distriktssköterska. Arbetar de senaste 8 åren som verksamhetschef. Har nyligen bytt arbetsgivare. Är nu ansvarig för att digitalisera all offentligt styrd primärvård i Region Halland.  Öppnat vårdcentral med en större koncern i ryggen. Öppnat rehab mottagning. Öppnat företagshälsovård. Även avslutat flera enheter. Byggt nya vårdlokaler i framtidens vårdmiljö på ett sätt som tidigare aldrig testats. Utvecklat ett koncept av ronder inom primärvården.